آموزش مهارت نه گفتن به نوجوانان و 7 روش نه گفتن راحت برای نوجوانان
پاسخ منفی دادن به درخواستهای دیگران آنقدر سخت است که باید از کودکی آموزش داده شود. ترس از طرد شدن توسط دوستان باعث میشود که برخی نوجوانان به هر درخواستی پاسخ مثبت بدهند. برای همین آموزش مهارت نه گفتن به نوجوانان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که البته باید با آموزش مهارت ارتباط موثر […]
توضیحات
پاسخ منفی دادن به درخواستهای دیگران آنقدر سخت است که باید از کودکی آموزش داده شود. ترس از طرد شدن توسط دوستان باعث میشود که برخی نوجوانان به هر درخواستی پاسخ مثبت بدهند. برای همین آموزش مهارت نه گفتن به نوجوانان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که البته باید با آموزش مهارت ارتباط موثر هم همراه باشد. یادگیری این مهارتها نوجوان شما را به فردی مستقل، قوی، با اراده محکم، اعتماد به نفس بالا و موفق تبدیل میکند.
اهمیت آموزش مهارت نه گفتن به نوجوانان
آموزش نه گفتن به نوجوانان، به خصوص در این دوره دنیای دیجیتال و بمباران اطلاعات اهمیت بسیار زیادی دارد. در عصری که در آن زندگی میکنیم نوجوانان بیش از هر زمان دیگری تحت تاثیر دوستان، آشنایان و رسانهها قرار میگیرند. نوجوانی که عزت نفس پایینی داشته باشد و خود را همیشه دنبالهرو دیگران میبیند نمیتواند به خواستهها و حتی تفکرات دیگران جواب منفی بدهد.
در بهترین دبیرستان دوره اول شهرک غرب، مربیان مجموعه، تمام دانش و تلاش خود را به کار میگیرند تا مهارت پاسخ منفی دادن و زمان نه گفتن را به نوجوانان دلبند شما آموزش دهند. به این ترتیب خیال شما از این بابت راحت خواهد بود که فرزند شما، زمانی که با دوستان وقت میگذارند، بهراحتی تحت تاثیر خواستههای نامعقول و منحرفانه آنها قرار نخواهد گرفت. برخی از موارد مهم آموزش مهارت نه گفتن به فرزندان را در ادامه بررسی میکنیم:
محافظت از حقوق شخصی
فرقی نمیکند که چقدر با درخواستهای نامناسب اطرافیان به نوجوان فشار وارد شود. با مهارت نه گفتن، به کسی اجازه نمیدهد که حریم شخصیاش را نقض کند و بنابراین میتواند از حقوق شخصی خودش دفاع کند.
افزایش عزت نفس و اعتمادبهنفس
با آموزش مهارت نه گفتن به نوجوانان، باعث میشوید که عزت و اعتمادبهنفس وی افزایش یابد. این توانایی به نوجوان کمک میکند در موقعیتهای مختلف و چالشبرانگیز بهترین تصمیم را بگیرد و مستقل باشد. به عبارت دیگر، نوجوان به کسی اجازه نمیدهد که برایش تعیین تکلیف کند.
کمک به کنترل مهارتهای ارتباطی
یکی از موارد اهمیت آموزش پاسخ رد دادن به درخواستهای دیگران کمک به کنترل مهارتهای ارتباطی است. نوجوان میآموزد محترمانه نظرات خود را به روش موثری به دیگران اعلام کند و حتی میتواند تاثیر مثبت روی اطرافیان بگذارد.
جلوگیری از اضطراب و استرس
توانایی رد کردن درخواستهای نامناسب دیگران بهصورت محترمانه و همچنین افزایش قدرت مذاکره منطقی باعث میشود نوجوان کمتر دچار اضطراب و استرس شود. این اضطراب ناشی از فشاری است که همسالان به نوجوان شما وارد میکنند و میتواند بسیار مخرب باشد.
7 روش نه گفتن که نوجوانان باید بدانند
راهکارهای مختلفی برای آموزش نه گفتن به نوجوانان وجود دارد که در اینجا 7 مورد از کاربردیترین آنها را بررسی میکنیم:
1. آموزش نه گفتن از طریق آموزش مهارتهای ارتباطی
اگر نوجوان هنر گوش دادن را بیاموزد و قبل از گفتن هر حرفی به دقت به آن فکر کند میتواند نظر خود را به شکل موثرتر و بهتری به اطرافیان القا کند. باید به نوجوان تاثیر کلام بر روابط را بیاموزید و بهصورت مداوم به او تاکید کنید که نباید از بیان نظر خود بهصورت محترمانه و کارآمد بترسد. سعی کنید از مثالهای زنده و واقعی استفاده کنید تا به نوجوان بفهمانید گاهی وقتها نه گفتن به درخواستهای دیگران میتواند بهترین گزینه باشد.
2. به نوجوان کمک کنید خود را بهتر بشناسد
آموزش مهارت نه گفتن به نوجوانان از طریق افزایش خودشناسی و خودآگاهی امکانپذیر است. نوجوانی که بهتر خود را میشناسد قطعا درک بیشتری هم از ارزشهای شخصی خود دارد و میتواند بهتر به درخواستهای غیرمنطقی دیگران پاسخ رد بدهد.
3. آموزش مهارت نه گفتن از طریق مدیریت استرس
استرس بالا و اضطراب به خصوص در برابر دوستان و همسالان به نوجوان اجازه نمیدهند درست تصمیم بگیرد. مدیریت استرس به نوجوان کمک میکند در مواقع چالشبرانگیز استرس خود را کاهش دهد و تصمیمات منطقی و عاقلانه بگیرد.
4. مهارت مذاکره کردن را به نوجوان بیاموزید
برای تقویت مهارت نه گفتن باید به نوجوان بیاموزید چگونه با اطرافیان محترمانه و منطقی مذاکره کند. آموزش مهارت مذاکره از طریق افزایش قدرتهای ارتباطی مثل درست صحبت کردن، گوش دادن و تفکر انتقادی امکانپذیر است.
اجازه صحبت دادن، گوش دادن به حرفهای نوجوان، دخالت دادن نوجوان در تصمیمات مربوط به خانواده و نظر خواستن از وی به تقویت مهارت مذاکره کمک میکند.
5. به نوجوان اجازه دهید گاهی اعتراض کند
گاهی لازم است که اجازه دهید کودک اعتراض کند بدون اینکه او را سرکوب کنید. نوجوانی که همیشه سرکوب میشود و مجبور است که خواستههای خانواده را بدون اعتراض پاسخ دهد، نمیتواند در جامعه به کسی نه بگوید.
6. هوش هیجانی را به نوجوان آموزش دهید
برای آموزش نه گفتن به نوجوانان لازم است که هوش هیجانی را به آنها آموزش دهید. هوش هیجانی به نوجوان کمک میکند تا احساسات خود و دیگران را بهتر درک کند و بنابراین میتواند یکی از راهکارهای عملی برای افزایش مهارت نگفتن به دیگران باشد.
7. نوجوان را در فعالیتهای گروهی شرکت دهید
در وهله اول، نوجوان باید اعتمادبهنفس کافی برای شرکت در فعالیتهای گروهی را داشته باشد تا بتواند مهارت نه گفتن را هم بیاموزد. جواب منفی دادن شجاعت بالایی میطلبد و این شجاعت از طریق مسئولیتپذیر کردن نوجوان و تشویق کردن وی در فعالیتهای گروهی به وجود میآید. شرکت در فعالیتهای گروهی ترس نوجوان را از تعامل با دیگران کاهش میدهد و شجاعت نه گفتن را به وی میآموزد.
نقش والدین در آموزش نه گفتن به نوجوانان
والدین در آموزش مهارت نگفتن به نوجوانان نقش اصلی را ایفا میکنند. در واقع والدین بهعنوان اولین الگوهای ارتباطی هستند که نوجوانان آنها را میبینند و از آنها فرا میگیرند. والدین هم میتوانند با ارائه نمونهها و مثالهایی از درخواستهای نامناسب و چگونگی پاسخ دادن به آنها میتوانند مهارت نه گفتن را به نوجوان خود آموزش دهند.
والدین نباید احساسات نوجوان را سرکوب کنند. اگر کاری را به درستی انجام نداد به جای سرزنش کردن، از روشهای دیگری برای نحوه انجام دادن درست کارها استفاده کنند. سرزنش و سرکوب احساسات باعث میشود که نوجوان استرس و اضطراب داشته و برای انجام همه کارها به دیگران وابسته باشد.
حمایت والدین از پاسخهای منفی و اعتراضات منطقی نوجوان باعث افزایش اعتمادبهنفس در او میشود. البته این اعتراضات تا زمانی سالم هستند که قرار نیست به او یا به اطرافیان آسیبی برسانند. ایجاد فضاهایی برای گفتوگو با نوجوانان و ترغیب آنها به ابراز احساسات و نظراتشان در خانه باعث تقویت مهارت نه گفتن در آنها میشود.
نوجوانان در سن بسیار حساسی قرار دارند و روحیه حساستری هم دارند. بعضی والدین با در تنگنا قرار دادن نوجوان و عذاب وجدان دادن، آنها را مجبور به قبول خواستههایشان میکنند. این نوجوانان برای دادن پاسخ منفی به درخواست دیگران دچار حس گناه میشوند و نمیتوانند پاسخ رد به سینه کسی بزنند.
مواردی که والدین باید مدام با نوجوان تکرار کنند
برای آموزش مهارت نه گفتن به نوجوانان والدین مربیان باید بهصورت مداوم این موارد را یادآوری کنند:
- هرگز فورا پاسخ مثبت به درخواست کسی ندهید. ابتدا وضعیت خود را بسنجید سپس جواب دهید.
- در برابر درخواستهایی که در رابطه با آنها مطمئن نیستید از جوابهایی مثل: «اجازه بده فکر کنم»، «بهت خبر میدهم» و مواردی از این قبیل استفاده کنید.
- هرجا احساس کردید که میخواهید پاسخ رد به درخواست کسی بدهید قاطعانه نه بگویید و عذاب وجدان نداشته باشید.
- بههیچوجه نگران نباشید که دیگران چه طرز فکری ممکن است در رابطه با پاسخ منفی شما داشته باشند.
جمعبندی
در عصر حاضر، موارد متعددی هستند که بر تربیت نوجوان تاثیر مستقیم میگذارند مثل فضای مجازی، دوستان و همسالان و حتی تلویزیون و موبایل! چیزهایی که نوجوانان در این فضاها میبینند و میشنوند روی روح و روان آنها تاثیر میگذارد. بهخصوص اگر نوجوان به اندازه کافی قوی و مستقل بار نیامده باشد. یکی از فاکتورهای مهم تاثیرگذار روی استقلال و قدرت آموزش مهارت نه گفتن به نوجوانان است. والدین باید نوجوانان را برای هر چالشی آماده کنند و مهارت پاسخ منفی دادن به درخواستهای نابجا را به آنها بیاموزند.
سوالات متداول
- چرا آموزش مهارت نه گفتن به نوجوان مهم است؟
مهارت نه گفتن به نوجوان کمک میکند قوی و محکم باشد و راحت تحت تاثیر همسالان قرار نگیرد. این مهارت به نوجوان اجازه میدهد درخواستهای منفی دیگران را قاطعانه رد کند.
- والدین چگونه باید مهارت نه گفتن را به نوجوان بیاموزند؟
آموزش مهارت نه گفتن در خانه و توسط والدین شروع میشود. نوع رفتار والدین با نوجوان و راهکارهای تربیتی آنها این مهارت تقویت میکند یا از بین میبرد.
- چه روشهایی برای آموزش مهارت نه گفتن به نوجوان وجود دارد؟
آموزش هوش هیجانی، آموزش مهارت مذاکره، افزایش خودآگاهی و اجازه دادن به نوجوان در شرکت در بحثها و نظر دادن و اعتراض مثبت کردن از جمله روشهای تقویت مهارت نه گفتن هستند.